Suni Sancı

SUNİ SANCI NEDİR, NE ZAMAN VERİLİR ?

Çoğu hamile kadın için doğum doğal olarak başlar. Fakat bazı hamileliklerde doğumu başlatmak için çeşitli ilaçlar kullanılması gereklidir.

Eğer anne karnındaki bebek içerde büyüyemiyorsa dışarda durması, içerde durmasında çok daha yararlı olacaktır. Diğer bir başka durumda ise hamilelik dönemi gecikmiş anneler için uygulanır. Mesela 41. ya da beklenen doğum zamanıgeçmiş ve hala anne sancılanmamışsa bebeğin suni sancıyla doğurtulması son derece normal bir durumdur.

Doğumu başlatmak için serum yoluyla ilaç verilerek sancılar başlatılabilir. Çoğu zaman bu uygulamalar bütün gün sürebilir. 12 saatlik bir süre çok normaldir. Su kesesinin patlatılması da doğumun başlamasına yardımcı olur. Sancılar başlar ve giderek şiddetlenir. Suni sancıyla başlatılan doğumlarda risk tabii ki vardır. Bunlardan en sık görüleni vajinal doğum yerine sezeryan doğumdur. Bazen de bu sancılar çok şiddetli bir hal alarak anne ve bebek için tehlikeli bir hale gelebilir.

Doktorlar genelde suni sancıyla başlatılan doğumlardan kaçınıyorlar çünkü bunların çoğu sezeryanla sonuçlanabiliyor. Tabii bazı durumlarda bu şart oluyor. Mesela bebeğin günü geçtiğinde ve hala doğum başlamadığında çocuk için bu durum çok tehlikeli olabiliyor. Doğum nasıl olursa olsun en önemli olan bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi. İşte bunun içinde doktorlar bu gibi durumlarda bu 2 seçenek arasında karar vermek zorunda kalıyorlar.Bu gibi durumlarda bebeği sıkıntıya sokmadan doğumu gerçekleştirmek en uygun yoldur.